У Києві, напередодні Дня Збройних Сил України, відбувся концерт-презентація проекту #ПісніВійни

12/05/2017 - 15:00

За підтримки Міністерства культури України та Генерального Штабу ЗСУ до Дня Збройних Сил України.

5 грудня у Києві, у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український Дім», відбувся концерт, під час якого прозвучали пісні з альбому сучасних фронтових пісень #ПісніВійни у виконанні воїнів АТО та зірок української сцени.

До альбому увійшли 15 композицій, записані в  дуетах воїнів-авторів із формацією «Піккардійська Терція», лідером гурту «Антитіла» Тарасом Тополею, співаком Арсеном Мірзояном, Сергієм «Фомою» Фоменко із групи «Мандри», співачками Оксаною Мухою, Аничкою Чеберенчик та Іриною Долею, лідером гурту «Мері» Віктором Винником та музикантом гурту Kozak System Іваном Леньо, сестрами Тельнюк, співачкою Анастасією Приходько, співаком та композитором Павлом Табаковим і співаком Тарасом Гавриком, а також лідером гурту Ot Vinta Юрієм Журавлем.

Соціально-мистецький проект #ПісніВійни стартував 31 травня 2016 р. всеукраїнською радіопрем’єрою пісні «Дорога на схід» (музика - Павло Табаков, слова - Василь Фесюк), яку виконали п`ятеро українських воїнів, які пройшли АТО, воюючи у найгарячіших точках війни на Донбасі: Максим Перев’язко, Богдан Ковальчин, Тарас Гривул, Андрій Шевчук і Петро Комендат. Цю волонтерську ініціативу втілювали  в життя протягом півтора року: шукали пісні, написані бійцями АТО про пережите на війні на сході України, і записували їх на професійній студії в дуетах з відомими артистами. Проект покликаний не тільки розповісти слухачам, що таке фронтові будні, а й є своєрідною психологічною реабілітацією для бійців. Над ним дуже творчо, щиро та віддано працювало багато людей. Цей альбом — такий собі документ нинішнього часу, чесний, правдивий, людський. Адже новини та відеохроніки стануть історією, а емоції і переживання у цих піснях житимуть вічно.

Перший наклад збірки склав 5 тисяч примірників. Перша тисяча компакт-дисків була одразу відправлена на передову. Решта — потрапить у школи Донбасу, військові частини, госпіталі, до волонтерів. А самі #ПісніВійни є у вільному доступі у мережі Інтернет.

«Цей унікальний проект представляє дуети бійців-авторів та відомих українських виконавців  і його унікальність полягає саме в тому, що авторами пісень є бійці,  Герої, які захищають Україну на Сході, та містять правдиві історії з власних переживань. Цей  проект має не тільки мистецьку цінність, не тільки продукує українську  сучасну пісню про війну, а й виступає документальним свідком подій на передовій, художнім словом відтворюючи почуття, мрії, бачення. Ми вдячні нашим митцям, участь в цьому проекті - їх громадянська позиція. Альбом сучасних фронтових пісень #ПісніВійни відкриває очі, закладає той фундамент, щоб молодь пам’ятала, в яких обставинах вона здобуває свою справжню незалежність», - сказав Євген Нищук, Міністр культури України.